Kvinoa-valkosipuli(!)-tabbouleh (FODMAP)

Valkosipuliöljy on pelastanut minut monelta ruoanlaittopulmalta. Se antaa makua ja on helppo käyttää. Valkosipuliöljy ei ole herkkävatsaiselle ongelma, vaikka valkosipuli on. Tämä siksi, että valkosipulin aromit ovat rasvaliukoisia, mutta FODMAPit ovat vesiliukoisia. Täten öljyyn irtoaa maku, mutta FODMAPit eivät. Perinteinen tabbouleh tehdään bulgurista, mutta se sisältää todella paljon FODMAP-yhdisteitä. Eipä silti, minusta tabbouleh on parempaa kvinoasta tehtynä! Tämän “salaatin” voi… Read more →

Palsternakkakakku (FODMAP)

Iso kakku Ruokavaliot: FODMAP, kasvis, gluteeniton Pohja: n. 300 g palsternakkaa 2 dl rypsiöjyä 4 luomu kananmunaa 3 dl fariinisokeria 2 tl vaniljasokeria 3 tl leivinjauhetta 1 tl kardemummaa 2 dl kaurajauhot (esim. Provena) 2 dl Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta Päällinen: 1 dl tomusokeria 0,5 dl rypsiöjyä 200 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa 2 dl laktoositonta kuohukermaa Pinnalle: 1 dl kurpitsan-/auringonkukansiemeniä 1/2 dl… Read more →

Kauraiset serinakakut (FODMAP)

Olen niin iloinen, että nämä serinakakut onnistuivat myös suolistoystävällisenä versiona! En ole mikään suuri pikkuleipien ystävä, mutta serinakakuista olen pitänyt pienestä pitäen. Kaneliässät ja Hanna-tädin pikkuleivät maistuu myös. 50 kpl Ruokavaliot: FODMAP, gluteeniton   200 g laktoositonta voita tai margariinia 1,5 dl fariinisokeria 1 luomu kananmuna runsas 1 tl leivinjauhetta 1,5 tl vaniljasokeria 2 dl kaurajauhoa (esim. Provena) 1,5 dl Virtasalmen… Read more →

Suolistomikrobien dysbioosi

Tiedän, että suolisto ja sen ihmeellinen maailma kiinnostaa monia varmasti yhtä paljon kuin itseäni. Puhutaan esimerkiksi suoliston dysbioosista, epätasapainoisesta hyvien ja huonojen bakteerien suhteesta. On melko varmaa, että dysbioosi on yksi selittävä tekijä ärtyvän suolen taustalla, mutta sillä näyttäisi olevan rooli myös muissa sairauksissa, kuten diabeteksessä, metabolisessa oireyhtymässä, tulehduksellisissa suolistosairauksissa sekä sydän- ja verisuonitaudeissa. Dysbioosi näyttäisi vaikuttavan myös ylipainoisuuteen. Ihmeelliset… Read more →

Repost: Liikunnan harrastaminen suolet solmussa ja pallo mahassa

Siteeraan itseäni, sillä  Se erilainen fitness – blogin juttu vuodelta 2012 on edelleen yksi blogin luetuimpia postauksia. Siinä käsitellään herkkävatsaisen liikuntaharrastuksia ja haasteita. Kirjassani Superhyvää suolistolle! löytyy lisää juttuja niin liikunnasta, FODMAP-ruokavaliosta kuin muistakin elämäntapatekijöistä, joiden avulla herkkävatsainen saa hallittua oireitaan. Tässä siis artikkeli sefb.fi – puolella: https://seerilainenfitnessblogi.wordpress.com/2013/07/12/liikunnan-harrastaminen-suolet-solmussa-ja-pallo-mahassa/ Read more →

#GluteenitonTammikuu – mitä tällä haetaan?

Tänä aamuna bongasin, että meneillään on tipattoman tammikuun ja vegaanihaasteen lisäksi gluteeniton tammikuu – massaliikehdintä. Tämä herättää pohtimaan, mitä tällä halutaan alleviivata. Hyvä, jos sitä, että kaikkiruokaiset ihmiset hahmottavat, millaista gluteenittomalla ruokavaliolla eläminen on (ja mitä se kustantaa – terkkuja eduskuntaan). Valitettavasti vaan epäilen, että tässä menee taasen sekaisin tuo hyvä ajatus. Tipaton on terveellistä, joten aika helposti tästä saattaa… Read more →

FODMAP-kirja tilattavissa!

FODMAP-blogissa on ollut hyyyyyyvin hiljaista, mutta sille on kyllä mielestäni aika hyvä selitys. Ruokaohjeita on kyllä kehitetty, mutta ne ovat päätyneet FODMAP-kirjan kansiin eivätkä blogiin. Otavan kustantama Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon on piti ilmestyä tammikuussa 2016, mutta onpa tuo jo tilattavissa monesta paikasta. Kirjasta lisää täällä. Tänne blogiin ajattelin laittaa muutaman sanasen siitä, miksi halusin kirjoittaa kirjan. Tuttua juttua Olen itse… Read more →

Kvinoa-kasvispannu

  Tein eilen iltaruoaksi niin hyvää kvinoapannua, että pakko oli tulla kirjaamaan se blogiinkin! Tein toissailtana koe-erän, mutta eilen keksin maustaa paremmin. Kasvispannussa on proteiiniakin mukavasti, sillä sitä tulee niin kvinoasta, tofusta kuin parsakaalistakin. Tästä setistä tulee hieman alle 30 g proteiinia per annos (riippuu tofu-annostelusta). Ja tietysti kivennäisaineita, vitamiineja, antioksidantteja, hyviä rasvoja ja mitä näitä nyt on. 😉 Ennen kaikkea makua.  Hoin… Read more →

Helppoja leipäsiä – sekä asiaa gluteenista ja FODMAPeista

Minua haastateltiin jokin aika sitten Helsingin Sanomien Ruokatorstain juttuun, joka käsitteli viljatuotteita. Juttu ilmestyi viime viikolla. Inspiroiduin leipomaan torstai-iltana sämpylöitä ja kakkuja. Tässä joitain hyviä reseptejä. Mutta ensin vähän tietoa. Gluteeni vs. FODMAPit Minun tehtäväni oli lähinnä tuoda näkemystä viljatuotteiden käyttöön, jos ihmisellä on vatsavaivoja. Aika moni kokee, että viljatuotteet turvottavat ja aiheuttavat vatsavaivoja. Usein vaan puurot ja vellit menevät… Read more →

Puolukka-banaanismoothie

  Sen kunniaksi, että Monashin FODMAP-blogi julkaisi juuri tietoja marjojen FODMAP-pitoisuuksista, ajattelin laittaa tänne maailman yksinkertaisimman reseptin aihetta sivutakseni. Olin kyllä kovin iloinen, että alustavat tuloksetkin päätettiin julkaista. Potilastyössä olen noita tietoja käyttänyt jo useamman vuoden ja ei ole vielä tullut vastaan ihmisiä, joiden suolisto olisi eri mieltä. 🙂 Itse mussuttelen surutta myös karviaisia, jotka ovat suurinta herkkuani. Kaikki reseptin määrät… Read more →

FODMAP-ruokavalion tiivis oppikurssi

Tämä juttu on julkaistu aikanaan hieman eri muodossa Hieroja-lehdessä. Tuolloin jo oli puhe, että voin postata jutun myös blogissa, mutta niin vain jäi silloin. Päivitin jutun läpi ja toivon, että siitä on iloa myös blogissa, vaikka pääasiassa yritän täällä postailla ruokaohjeita ja tuotevinkkejä (alku on hieman hidas, mutta ei huolta, täällä tulee olemaan sisältöä reippaasti tulevaisuudessa 😉 ). *** Ennen ärtyvän… Read more →

Vihannesletut

Näiden lettujen tai pihvien  – miksi niitä nyt haluaa kutsua – inspiraatio on Rachel Khoon herne-maissifritterit. Yleensä kokkaan aika rennosti ja tämänkin reseptin bongasin välillä Helsingin keskusta-Leppävaara, kun olin jo matkalla kauppaan ja kokkaamaan ystäväni kanssa. Olen suuri Rachel Khoo – fani, koska ruokaohjeissa on monesti joku kiva pikku kikka ja toisaalta maut ovat selkeitä ja ruokaohjeet eivät ole liian… Read more →