FODMAP – linkki- ja kirjavinkit

Netti pursuaa tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) ja FODMAPeista, mutta kaikki eivät ole ihan yhtä kärryillä, mistä hommassa on oikeastaan kyse.

Tässä joitain linkkivinkkejä, jotka olen käynyt läpi ja todennut ainakin pääosin hyviksi ja ajankohtaisiksi. Tutkimustieto karttuu vähitellen ja siten osa tiedoista voi olla vanhentunutta, mikä voi johtaa ruokavalion liialliseen karsimiseen.

Haluan muistuttaa samasta asiasta, kuin FODMAP-tutkijat ja -asiantuntijat: Henkilökohtaista ohjeistusta saat aiheeseen perehtyneeltä ravitsemusterapeutilta, joka osaa huomioda muutkin ravitsemukselliset tarpeesi. 

On hyvä tietää, että FODMAP-ruokavaliosta on tutkimuksissa hyötynyt noin kolme neljästä potilaasta ja voi olla, että FODMAPien lisäksi ruokavaliossa joudutaan huomioimaan muita seikkoja. Lisäksi on tärkeä ravintoaineiden saannin kannalta laajentaa ruokavaliota niin paljon kuin mahdollista FODMAP-ruokavaliokokeilun jälkeen.

Nettisivustot on lueteltu maittain, ruokakulttuuria mukaillen.

Australia

Monashin yliopiston gastroenterologian laitoksen sivut. Here’s where (most of) the magic happens. 😉 Eli tutkimuskeskus, jossa tutkimustyö käy kiivaimpana ja jossa elintarvikeanalyysit eri ruoka-aineiden FODMAP-pitoisuuksista tehdään.

Hyvät reseptivinkit Australiasta.Natalie Nott tarkistuttaa reseptit Monashin tutkijoilla, jotta ne varmasti sopivat FODMAP-ruokavalioon. Natt ohjaa osan kirjan tuotoista tutkimustyöhön. Saatavana myös e-kirjana.

USA

Ravitsemusterapeutti Kate Scarlatan sivut. Reseptejä, lisätietoa, FODMAP-listoja ja tilattavissa keittokirja (pdf). Kate ohjaa osan nettikirjan tuloista tutkimukseen.

IBS SANO

Tietoa ja reseptejä http://www.ibssano.com/index.html

Iso-Britannia

Kahden ravitsemusterapeutin, Lee Martinin ja Mel Rendallin, blogi FODMAP-ruokavaliokokeilusta. Reseptejä! Lee Martin työskentelee King’s Collegessa, jossa tehdään myös ansiokasta tutkimustyötä IBSin ja FODMAPien saralla.

Kanada

Ravitsemusterapeutti, ja IBSiläinen, Stephanie Clairmontin kotivisut ja blogi, jossa reseptejä. HÄneltä on ilmestynyt myös Amazonista tilattavissa oleva kirja The IBS Master Plan: A real food approach to relieve digestive distress 

Suomi

Bloggareiden omia kokemuksia ja reseptiikkaa

Twitteristä löytyy lukuisia seurattavia #FODMAP

Ja tietysti omat kotisivuni ja FODMAP-blogi. 🙂

  2 comments for “FODMAP – linkki- ja kirjavinkit

  1. Tarja Kallio
    December 16, 2017 at 23:20

    Kiitos 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.