Tätä reseptiä testasin kaverin luona. Apuna meillä oli innokas Irma-kissa. Ei päässyt ruoka unohtumaan uuniin, kun kissa oli sen verran eläväinen uunin edessä!
Reseptissä on käytetty tetralinssejä, joissa on maltilla FODMAP-yhdisteitä, sillä ne liukenevat säilytysliemeen. Liemi kannattaa heittää pois ja huuhdella linssit. Linssien osuus on reseptissä sellainen, että se jää Monashin low FODMAP diet appin mukaan alle oireita aiheuttavan määrän.
Ruokavaliot: valinnoilla kasvis, gluteeniton, maidoton
Neljälle
1-2 dl kevät- tai kesäsipulisilppua tai purjon vihreää osaa
1 rkl rypsiöljyä
250 g vähärasvaista jauhelihaa tai kasvissyöjälle quornrouhetta
1 sellerinvarsi
150-200 g kypsiä linssejä (vajaa tetra, esim. GoGreenilta)
400 g tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
0,5-1 tl timjamia
1 tl maustepippuria
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl jodioitua suolaa
400 g jauhoista perunaa
200 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
2-2,5 dl kasvislientä (korvaa vedellä tai vaikka soijajuomalla, jos epäilet, että saat oireita pienistäkin sipulimääristä)
2 tl kasvimargariinia
Tee näin:
Kuori ja pilko peruna ja juurekset ja pane kasvisliemeen kiehumaan. Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla. Lisää jauheliha tai quorn ja kypsennä.
Lisää myös pilkottu selleri, huuhdotut pavut, tomaattimurska ja pyree sekä mausteet ja hauduta välillä sekoittaen kymmenisen minuuttia. Soseuta kypsät juurekset ja peruna liemeen ja mausta kasvimargariinilla.
Kaada jauhelihaseos voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä juuressose päälle. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Alkuperäinen ohje, joka mukaeltu: Sydänliitto