Ennakkoluuloton hyvä ystäväni Katri pyysi minua kestitsemään toisen muksunsa ristiäiset. Kädet oli vapaa ja kysyessäni tarkennusta toiveisiin, hän sanoi, että hänen puolestaan tarjoiltavat voisi hyvin olla FODMAP-ruokavalioon sopivia. Eli minä pääsisin kokeilemaan reseptejä ja Katrin sukulaiset toimisivat koeyleisönä – win-win. Vielä kun Katri totesi, että oli pyytänyt minua, koska halusi jotain muuta kuin perinteisiä tarjoiluja, oli lähtötilanne suht mehukas. Esimerkiksi voileipäkakku-ehdotukselle sain vastaukseksi lähinnä huvittuneen katseen.

Koska kalenteri on aavistuksen täynnä, ei suunnittelulle jäänyt aikaa vasta kuin Jyväskylään saavuttuani perjantaina. Perhe-elämää ja The Voicea toisella silmällä seuratessani istuin läppäri sylissä ja nakuttelin menuun ja kauppalistat. Raaka-aineiden ideointiiin käytin myös oivaa Satokausikalenteria, joka Katrilta löytyi ihan paperisena versiona (itsellä on applikaatio kännyssä).

Tällä kertaa reseptit ovat siis muunnoksia netistä löytyneistä resepteistä, koska uusien omien reseptien kehitystyö on vielä aluillaan. Huomaa, että laatija on ravitsemusterapeutti, kun tunkee kasviksia ja hedelmiä kakkuihinkin … 😉

Muutama juttu oli rajatapaus, eli juuressalaatissa oli kyllä punajuuria, vaikka vain pienet määrät sopivat yleensä FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Itse noukin kyllä lautaselleni myös muutaman herkullisen punajuurilohkon!

Tässäpä tarjoilut ja linkit resepteihin!

Kvinoa-valkosipuli(!)-tabbouleh 

Salaatti paahdetuista juureksista

Kardemummainen kesäkurpitsakakku

Palsternakkakakku

Kauraiset serinakakut

Yksi kakuista oli täällä jo aiemmin postaamani jälkiruokakakku appelsiinista ja suklaasta. Katrin puoliso totesi: “Tämä maistuu ihan Jaffa-kekseiltä!” Ehkä pitäisi alkaa kutsua tätä jatkossa vaan Jaffa-kakuksi?