Kyllä, kikherneet. Totta on, että kikherneissä on oligosakkarideja, eli FODMAPeja, mutta silti niitä voi syödä pieniä määriä. Erityisesti kasvissyöjä-IBSiläisten kannattaa riittävän ja monipuolisen proteiinin saannin takia syödä pieniä määriä linssejä ja papuja (yksilöllisen sietokyvyn mukaan).
Kikherneet kannattaa ostaa tölkissä tai purkissa, sillä näiden kikherneiden FODMAP-pitoisuus on vähäisempi kuin kuivista kikherneistä itse liottamalla ja keittämällä valmistetuissa.
Marinoituja kikherneitä voi syödä lisukkeena, ruokaisissa salaateissa tai hieman muussattuna vaikkapa voileipien täytteenä.
Ohje
5 dl kikherneitä
1 dl hienoksi silputtua ruohosipulia, kevät- tai kesäsipulia tai purjon vihreää osaa
0,75 dl oliiviöljyä
0,5 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl kylmää vettä
1 rkl sinappia
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kirveliä
1 tl yrttisuolaa tai jodioitua suolaa
Tee näin
- Sekoita ainekset yhteen ja anna maustua seuraavaan päivään. Voit sekoitella kikherneitä marinoitumisen välillä.