Verkkokurssit
Superhyvää suolistolle
Superhyvää suolistolle – kurssi sisältää kattavasti tietoa ja käytännön vinkkejä ärtyvän suolen omahoitoon. Hauskat ja hyödylliset viikkotehtävät syventävät osaamista.
Kurssilla huomaat, että hyvä elämä on mahdollista herkästä vatsasta huolimatta!
Joustavasti hyvää suolistolle
FODMAP-ruokavalioon kuuluu kaksi vaihetta: karsinta ja altistus. Moni jää jumiin karsinta-vaiheeseen.
Joustavasti hyvää suolistolle – kurssilla saat ohjeet, miten systemaattinen ruokavalion laajennus tehdään sekä opit parhaat vinkit herkän vatsan omahoitoon.
Löydä sinulle sopiva kurssi tutustumalla verkkokaupan tarjontaan!
Superhyvää suolistolle – kurssiohjelma
MODUULI I: FODMAP-rajoitus (viikot 1-5)
Viikko 1: FODMAP tutuksi, orientaatioviikko
- Tiiviisti asiaa ärtyvästä suolesta
- FODMAP-ruokavalion perusteet
- FODMAP ja erityisruokavaliot; kasvis, vegaaninen, gluteeniton, maidoton ja aktiiviset kuntoliikkujat
- Reseptiikkaa, ostosopas
Viikko 2: FODMAP arjessa
- Työpaikka- ja kouluruokailu
- Perheen yhteiset ateriat
- Ruoanlaittovinkit FODMAP-keittiössä
- FODMAP-yhdisteet esittelyssä tarkemmin
Viikko 3: FODMAP kylillä ja kylässä
- FODMAP-valinnat ravintolassa ja juhlissa; herkän vatsan juomat ja herkut
- Herkkävatsaisen matkaruokailu
- Kiirepäivän pikavinkit
Viikko 4: Suolistovaivat ja eri ruokaryhmät
- Suoliston ruokamysteerit: Viljojen, maitotuotteiden, rasvojen, lisäaineiden sekä makeutusaineiden rooli suolisto- ja vatsavaivoissa
- Reseptifiksaamo 1; miten muokata tavan reseptit FODMAP-ystävällisiksi?
Viikko 5: Suolistoystävällinen syöminen
- Suolistomikrobit ja terveys
- Probiootit ja prebiootit ruokavaliossa; miten pitää huolta suolistomikrobeista erityisruokavaliolla?
- Probioottikoulu; mikä valmiste minulle?
- FODMAP-ruokavalion laajennuksen merkitys
MODUULI II: FODMAP-altistusta systemaattisesti sekä ärtyvän suolen elämäntapahoito (viikot 6-12)
Viikko 6: Oirehallinnan opettelua
- FODMAP-ruokavalion laajennus; miten toteutetaan systemaattinen altistus?
- Oireiden pelon käsittely
- Vinkit ruoansulatusoireiden itsehoitoon; apua ripuliin, ummetukseen ja närästykseen
- Viikon FODMAP-yhdiste: fruktoosi
Viikko 7: Suolisto ja mieli
- Aivot ja suolisto – yhteys
- Kivun ja väsymyksen mekanismien ymmärtäminen
- Vinkit kivun ja mielialaoireiden itsehoitoon; apua krooniseen kipuun, alakuloon ja uupumusoireisiin
- Viikon FODMAP-yhdiste: sorbitoli
Viikko 8: Stressin lievitystä kehollisin keinoin
- Stressi, trauma ja ärtyvä suoli
- Keholle on puhuttava kehon kieltä; keholliset keinot purkaa stressiä
- Uni ja lepo
- Vieraileva asiantuntija viikolla: Jyrki Haapala, vuorovaikutus- ja stressivalmentaja sekä liikepedagogi
- Viikon FODMAP-yhdiste: mannitoli
Viikko 9: Liikuntaa ja luontoterapiaa
- Sopivat liikuntamuodot eri tilanteisiin
- Luonnossa olemisen terveysvaikutukset
- Retkikeittiössä ja eväsvinkit
- Poo school; näin tee vessareissuista mukavia kaikissa oloissa
- Vieraileva asiantuntija viikolla: Tiia Pirttimäki, personal trainer, liikuntaohjaaja ja luonto- ja eräopas
- Viikon FODMAP-yhdiste: fruktaanit (vehnä)
Viikko 10: Herkkävatsaisen makumatkat ja ruokailo
- FODMAP-ruokavalio ja eri ruokakulttuurit
- Mausteet herkkävatsaisen keittiössä
- Reseptifiksaamo 2; miten muokata reseptejä omien mieltymysten ja herkkyyksien mukaan?
- Viikon FODMAP-yhdiste: fruktaanit (ruis)
Viikko 11: Vertaistukea ja sosiaalisia suhteita
- Ihmissuhteet ja ärtyvä suoli
- Ratkaisuja, jos ärtyvä suoli uhkaa estää sosiaalista elämää
- Juhlapyhien FODMAP-herkut
- Vieraileva asiantuntija viikolla: Maria Linkoaho-Nordling, seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja (SSS), Sexpon asiantuntija
- Vieraileva asiantuntija viikolla: Crohn ja Colitis ry:n edustaja
- Viikon FODMAP-yhdiste: fruktaanit (sipuli)
Viikko 12: Elämää ärtyvän suolen kanssa – kurssilla opittua
- FODMAP-laajennukset luupin alla; millaiseksi oma räätälöity ja yksilöllinen FODMAP-ruokavalio alkaa muodostua?
- Kasvispainotteisesti syövän ruokavaliojoustot
- Mitä, jos FODMAP-ruokavalio ei ollutkaan itselle sopiva juttu?
- Ohjeet itsenäisesti toteutettaviin ja vapaaehtoisiin altistuksiin
- Viikon FODMAP-yhdiste: galakto-oligosakkaridit (pavut, linssit, herneet)
Teemojen viikkojärjestys tai kurssin tarkka sisältö voi muuttua. Lopullinen kurssiohjelma päivämäärineen lähetetään muutama viikko ennen kurssin alkua.