Julkaisut

Koska ajatuksia on enemmän kuin nettisivun verran jaettavaksi

Ilmaiset materiaalit

Ilmaiset materiaalit omaksi iloksi tai avuksi neuvontatyöhön

Materiaaleja saa käyttää vapaasti omien ruokaratkaisujen tueksi tai neuvontatyössä terveydenhuollossa tai yksityisellä sektorilla.

Materiaalien tai niiden osien muokkaus, kopiointi tai kaupallinen jakelu on kiellettyä.

Materiaalit on laadittu vuonna 2021 ja on mahdollista, että niiden sisältämä tieto tarkentuu ajan saatossa. Uusimmat versiot löydät tältä sivustolta.

Lisää kieliversioita materiaaleista tulossa.

Välipalaopas

Moni kokee, että on iltaisin nälkäinen eikä oikein jaksa tehdä mitään. Usein tätä selittää joko turhan köykäiset ateriat päivän aikaan tai iltapäivän pitkä ateriaväli.

Välipaloista saatu lisäenergia ehkäisee nälän kasvamista turhan suureksi ja rytmittää päivän ruokailuja. Välipalat ovat myös mainio keino kasvattaa päivän kasvis-, hedelmä ja marjapottia. Lisäksi ne tuovat iloa päiviin!

Lataa Välipalaopas

Välipalabingo

Yhden sivun materiaali muistuttamaan, miten  koota hyvä evässetti.

Poimi ainakin kolmelta riviltä jotain tuoretta, proteiinipitoista, täysjyvää ja hyviä rasvoja.

Lataa Välipalabingo

Snack bingo

(in English)

Let’s mix and match a healthy snack! Pick at least from three rows to your liking.

Combine fresh, protein-rich, wholegrain and healthy fats to make a tasty, satiety giving snack that will keep you happy till the next main meal.

Download Snack bingo

30 viikossa

Suolistomikrobiston pitäminen terveenä voi olla hauskaa ja maukasta!

The American Gut Project – tutkimuksessa havaittiin, että henkilöillä, jotka söivät yli kolmeakymmentä kasvikunnan tuotetta, oli monipuolisempi suolistomikrobisto. Yksipuolinen ja köyhtynyt suolistomikrobisto on liitetty moneen sairauteen.

Kasvikunnan tuotteita ovat kuvassa näkyvät vihannekset, hedelmät, marjat, viljatuotteet, pavut, linssit ja herneet sekä pähkinät ja siemenet. Kuvan ruoat ovat vain esimerkkejä kustakin tuoteryhmästä.

Näiden lisäksi kasvikunnasta on kotoisin esimerkiksi öljyt, kahvi, tee sekä kaakao.

Lataa 30 viikossa

Herkkävatsaisen 30 viikossa

Tässä helppo tapa huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta ja terveellisyydestä sekä helliä suolistomikrobeita!

Tämän mallin ruoat sopivat herkkävatsaisten ja ärtyvää suolta sairastavien FODMAP-ruokavalioon. Kuitujen monipuolinen saanti on tärkeää, sillä joskus suolistovaivoja selittää ainakin osittain suolistomikrobiston epätasapaino, eli dysbioosi.

Sesongin mukaan syöminen automaattisesti monipuolistaa ruokavalion makujen kirjoa sekä ravintoaineiden saantia.

Tiesitkö, että suositussa Satokausi-kalenterissa on FODMAP-merkinnät?

Lataa Herkän vatsan 30 viikossa

Kirjat

Superhyvää suolistolle!

Superhyvää suolistolle! – kirja avaa elämää herkän vatsan kanssa ja antaa käytännöllisiä vinkkejä siitä, miten oireet saa hallintaan. Kirjassa on tietoa suoliston toiminnasta sekä vatsa- ja suolistovaivojen syistä, eri elämäntapahoidoista sekä tietysti FODMAP-ruokavaliosta.

Ruokamysteerit

Ruoasta puhutaan paljon. On mielipiteitä, on yksittäisiä tutkimustuloksia, on huhuja. Ruokamysteerit-kirjassa puretaan yleisempiä viime vuosien ruokamyyttejä ja -mysteerejä tutkimustiedon avulla. Se antaa konkreettisia vinkkejä siitä, miten kukin meistä voi tehdä ruokavalintoja, jotka ovat sekä terveellisiä, ekologisia että eettisiä.

Superhyvää keholle!

Ruoka on hyvää. Liikunta tekee hyvää. Elämä on mukavampaa niistä nauttiessa kuin kehoa kurittaessa. Superhyvää keholle -kirjan viitoittamalla polulla syömisen järkevöittäminen ei tunnu taistelulta: ”Parasta, mitä kirjan lukemisesta voisi seurata, on se, että asetut samalle puolelle kehosi kanssa.”

Podcastit ja videot

Ihmeellinen suolisto -podcast: Mitä kakkasi kertoo ja yhdeksän muuta näkökulmaa suolistoon

Yle:lle tehty podcast-sarja yhdessä toimittaja Minna Korhosen kanssa. Sarja on kuunneltavissa Akuutin nettisivuilla ja Areenassa. Jaksot ovat pituudeltaan noin 10-15 minuuttia.

Blogikirjoitukset

Load More Posts