Tein ystävieni kanssa Kolmen valtakunnan vaelluksen toissa viikolla. Tämä oli minulle ensimmäinen kunnon vaellus, jossa rinkka matkasi yhtä matkaa kulkijan kanssa. Viime vuoden Saariselän reissu tehtiin päivämatkoina, jolloin eväiksi riitti hyvin kevyemmät muonat.

Ensin kuitenkin muistuksena, että FODMAP-ruokavalio on suppeimmillaan vain 4-6 viikkoa, jonka jälkeen ALKAA ruokavalion räätälöinti. Räätälöinnin jälkeen on helpompi selvitä poikkeusolosuhteista, kuten matkoista, sukujuhlista ja vaikkapa vaelluksesta.

On myös hyvä muistaa, että pelkkä FODMAPien välttely ei ole ratkaisu terveeseen suolistoon. Suolistomikrobistoa pitää ruokkia monipuolisilla kuiduila, joita saadaan viljoista, hedelmistä ja marjoista, pähkinöistä ja siemenistä sekä palkokasveista. Kyllä, myös pavut ja linssit listaan herkkävatsaisen ruokavalioon, sillä niitä voi syödä pieniä määriä ihan FODMAP-pitoisuuksien puolesta ja toisekseen, koska niiden käyttöön sopeutuu, kun niitä käyttää säännöllisesti. Olen aikanaan kirjoittanut aiheesta Jussi Riekin Puoli kiloa -blogiin (ja kiireitten ja lahonpään vuoksi unohtanut linkata tänne…).

Mutta niihin vaelluseväisiin…

Olen tässä suuntaamassa metsään useamminkin ja yritän pitää kirjanpitoa, mitkä jutut toimii ja mitkä ei. Tässä minun survival guide luontoon, josta voi ideoida omaa reissua. Kyseessä oli verrattaen lyhyt reissu, eli neljä päivää ja kolme yötä. Se oli kuitenkin oivallisen pituinen hahmottamaan, mikä toimii ja mitä voi vielä kehittää. En ehtinyt kuivattamaan ruokaa (kasviksia, tofua…) matkaan, mutta niin olisi tarkoitus tehdä jatkossa.

Se on myöskin selvää, että ruokaa ei tarvitse varata ihan noin paljoa matkaan. Ylpeästi myös pakkaan mukaan hipsteri-vaelluseväät, kuten vegaaniproteiinijauheet, nokkoset ja tryffeliöljyt, sillä ah, että ne olivat hyviä ja tekivät hyvää! (Syy, miksi mukana ei ollut valmiita patoja ei niinkään ollut vehnä tai muut FODMAP-lähteet, vaan se tosi asia, että en vaan pidä niiden mausta yhtään.)

Mainittakoon myös, että suolistoni on kiltti ja leppoisa, kun pääsen luontoon. Ei suolistovaivoja koko viikkona!

Vakavat ja jäiset ilmeet kertoo, että tämä eväshetki suoritettiin hyvin nopeasti.

Aamupala

  • Kaurapuuroa
  • Tyrnijauhetta
  • Vegaaniproteiinijauhetta (hamppu-, kurpitsa- ja auringonkukkaproteiini, koska ajattelin, että on paremmanmakuinen kuin riisiproteiini)
  • Sokeria (kyllä, ihan sitä tavallista valkoista sokeria)
  • Kahvia

Lisäksi:

  • Semperin kauranäkkileipää maapähkinävoilla (kaverilta hönin maapähkinävoita, koska en jaksanut raahata omaa, mutta seuraavalla kerralla otan, koska se on parasta tyrnijauheen kanssa!)

TAI

  • Kuivattuja banaanilastuja ja saksanpähkinöitä

Pääruoat

  • Kikhernepastaa ja riisipastaa sekoitettuna yhteen pussiin (riisipasta spagettina pilkottuna, jolloin molemmat kypsyy alle 5 minuutin)
  • Tomaatti-basilikaliemikuutio
  • Kuivattua nokkosta
  • Kuivattua ruohosipulia (Meiralta)
  • Kuivattuja keittokasviksia (Meiralta, sis. porkkana, palsternakka, purjo, sipuli, tomaatti ja persilja – purjo ja sipuli näin pieninä määrinä itselle ok)
  • Lisäproteiinia kuivatuista sirkoista (kiitos Finsectin Sirkkaamo-farmille Kurikkaan)
  • Lisäproteiinia ja makua ravintohiivasta (ei pilaannu ja voi käyttää, kuten juustoraastetta)
  • Tryffeliöljyä (koska nam ja oli sopivan pieni pullo kotona matkassa)
  • Cayannepippuri-maustemix (itse sekoitettu kotona)

Aterialla varmuudeksi alfagalaktosidaasi-entsyymi, vaikka normaalisti näin pienet määrät menee ilmankin. Ajattelin vaan, että oltiin ahtaissa autiotuvissa, niin ehkä muille kivempi, että ilmavaivat ei vaivaa. 😀 Ja joo, söin tätä joka ilta, koska oli hyvää.

Lisäksi:

Matkassa oli tosiaan sheikkeri tätä varten, koska se on kaikkein helpoin tapa saada tavara juotavaan muotoon. Tämä kuulostaa monesta ehkä yliterveelliselle hätävarjelun liioitteluksi – eihän kasviksia ole pakko vaelluksella syödä niin hirveästi, kunhan energiaa saa! Periaatteessa näin, mutta sekamuotoinen ärtyvä suoleni ei ole tästä samaa mieltä. Loomecon sheikit pelastavat arkeani muutenkin, kun on kiire ja en meinaa ehtiä välipalailemaan (tai syömään). Annospussista saa kertaistumalta 18 g kuitua ja mainoslauseen mukaan tuorepainona annos vastaisi noin 500 g marjoja, hedelmiä ja superfoodeja. Tämä tarkoittaa, että suoli toimii. Koska jos jotain inhoan, niin ummetusta ja sehän se poikkeustilanteissa päälle paukauttaa, jos jotain. Ummetuksen ehkäisyyn siis kuitua ja vettä. Jälkimmäistä varten rinkassa oli Camelback ja siitä letku, josta pystyi juomaan kävellessäkin.

Välipalat (joku sekoitus näitä lounaalla, matkan varrella pelkkiä yksittäisiä patukoita)

  • Arctic Superfoodsin marjapatukat
  • Puhdistamon Snack-patukat (marja, raakakaakao ja merisuola – vaikka muutoin heillä on vähemmän innostavia tuotteita, niin nämä nyt toimivat)
  • Semperin kauranäkkäreitä
  • Makrilleja tomaattiliemessä tai mausteöljyssä (MSC-merkitty)
  • Hamppu- ja siemennäkkileipiä (useita eri merkkejä, valikoima vaihtelee kaupoittain)
  • Kasvisnuudeita (ihan niitä vehnäisiä ja ihanan natriumglutamaattisia 😉 )
  • Kaakaota
  • Saksanpähkinöitä ja maapähkinöitä
  • Kuivattuja banaanilastuja
  • Suklaata (tummaa ja iChoc-vegaanista “maitosuklaata”)
  • Teetä
  • (Matkassa oli myös (vegaanisia) karkkeja, mutta koska olen ihan surkea syömään niitä, niin ne oli kyllä turhia.)