Teemat

Kiinnostavia kirjoituksia ravitsemuksesta, ympäristöstä sekä mielen ja kehon hyvinvoinnista

Vatsa- ja suolistoterveys

Suoliston salat kiehtovat monia, eikä ihme! Terveyttämme turvaa sopuisa ja tasapainoinen ruoansulatuskanava.

Suolisto on melkoinen elin. Ohutsuoli huolehtii ravintoaineiden pilkkoutumisesta ja imeytymisestä. Paksusuolen suolistomikrobit tekevät monia tärkeitä tehtäviä puolestamme. Ne tuottavat kuiduista hyödyllisiä yhdisteitä, valmistavat joitain vitamiineja sekä pitävät huolta siitä, että huonot bakteerit pysyvät kurissa eivätkä ainakaan kulkeudu elimistöömme. Osaavatpa ne tuhota lääkeaineita ja myrkkyjäkin puolestamme! Toisin sanoen: elämme symbioosissa mikrobistomme kanssa. Me ruokimme niitä ja fiksusti ruokittuna ne vaikuttavat terveyteemme suotuisasti.

Temppuileva suolisto kannattaa hoitaa kuntoon, sillä pitkään jatkuessa oireet väsyttävät ja rapauttavat elämänlaatua. Moni ärtyvästä suolesta kärsivä saa avun yksilölliseksi räätälöidystä FODMAP-ruokavaliosta.

Ruokavaliolla pystytään vaikuttamaan terveyteen myös ennaltaehkäisevästi. Suolistomikrobiston epätasapaino, dysbioosi, on liitetty yli 70 hyvin erilaiseen sairauteen aina diabeteksesta muistisairauksiin. Suolistoa kannattaa aina helliä kasvisvoittoisella, hyviä kuituja ja maitohappobakteereja sisältävällä prebioottisella ja probioottisella ruokavaliolla.

Näytä kaikki

Eettiset ja ekologiset ruokavalinnat

Ole oman elämäsi supersankari ja valitse kasvisvoittoinen ruokavalio! Maapallo ja terveytesi kiittävät!

Ruoan ympäristövaikutukset ja ruoantuotannon eettisyys mietityttävät monia. Kasvisvoittoinen ruokavalio sopii kaikenikäisille ja erilaisiin tarpeisiin. Sen voi höystää eläinperäisillä tuotteilla tai toteuttaa täysin kasviperäisesti. Tänä päivänä on hassua puhua kasvissyönnistä, koska moni syö joustavasti ja fleksaa ruokavalinnoissa tilanteen mukaan. Voidaan puhua ekoruoasta, eli sellaisesta ruoasta, joka rasittaa ympäristöä ja ilmastoa mahdollisimman vähän ja on muutenkin reilusti tuotettua.

Kaikkia ruokaryhmiä tarvitaan, jotta saamme kaikki ravintoaineet, joita tarvitsemme. On hyvä tutustua, millä eläinperäisiä tuotteita, kuten maitoa ja lihaa, voi ruokavaliossa korvata – joko osittain tai kokonaan. Tämä on mielenkiintoista tietoa ja saattaapa olla, että uusiin tuotteisiin tutustumisen kautta löytyy uusia lempiruokia!

Kukaan meistä ei pysty täydellisen ympäristöystävällisiin tai eettisiin ruokavalintoihin ja se on ihan okei. Muutoksia kannattaa tehdä vähitellen ja uteliaalla mielellä kokeillen. Loppujen lopuksi riittää, että kukin tekee oman osansa maapallon pelastusoperaatiossa.

Syömisen taidot

Muistatko ajat, jolloin julkkikset kertoivat näkkileipä-dieeteistä? Unohda ne! Itsekuri on mennyttä aikaa, ruokailo ja kehosta iloitseminen on tullut tilalle. Tätä suuntaa tukevat tutkimuksetkin. Positiivinen kehosuhde auttaa löytämään sopivan terveellisten elämäntapojen polun. Sen sijaan laihduttaminen… se todella lihottaa! Orjallinen optimaalisen kehon tavoittelu tai ”oikein” syöminen voi jopa sairastuttaa.

Kehoa kunnioittavista terveysteoista ja fiksuista ruokavalinnoista hyötyy jokainen – oli kehon koko mikä vain. Mottoni näissä asioissa onkin: ravitse ja rakasta, älä rankaise. Sen sijaan kehon ulkomuodon käyttäminen terveydenmittarina on huono idea, sillä se ei kerro riittävästi siitä, mitä kehossa tapahtuu.

Moni tietää, mitkä ruoat ovat terveellisiä, mutta niiden syöminen tuntuu työltä. Miksi näin on? Vuosikymmeniä valloilla ollut laihdutuskulttuuri ja toisaalta energiapitoisen pikaruoan ja herkkujen ylitsevuotava tarjonta selittävät ristiriitaista tilannetta. Kiireinen elämäntyylimme pahentaa asiaa. Syömistä voi ajatella taitoina, joita voi opetella kaikissa elämänvaiheissa. Tietoinen syöminen auttaa palauttamaan kehomme nälkä- ja kylläisyyssignaalit tehdasasetuksille!