Rakastan punajuurta. Punajuuren takia toivon, että mahdollisimman pian kehitettäisiin toimiva entsyymivalmiste, joka pilkkoisi ruoasta myös fruktaaneja. Punajuuri on se ruoka-aine, jota todella kaipaan. Siksi olen kokeillut rajojani, kuinka paljon sitä siedän. Lopputulema on: en kovinkaan paljon.
Rakastan punajuurta monessa muodossa, mutta borssikeitto lienee yksi suosikeistani. Siksi puolivahingossa kehitin makuhermoilleni sopivan borssipiirakan, joka kuitenkin on FODMAP-ruokavalioon sopiva. Olen tehnyt tätä jo useamman kerran ja syönyt hyvällä ruokahalulla parhaimmillaan useita paloja päivässä – ilman vatsaoireita.
Ruokavaliot: Kasvis, gluteeniton, smetanan korvaamalla vegaanisella smetanalla maidoton ja vegaaninen.
8-10 annosta
Pohja
1 dl kaurajauhoja (esim. Provena)
0,5 dl Hirvelän uunitalkkunaa
1,5 dl tummia jauhoja (Virtasalmen Viljatuoteen tumma, tumma Jytte-jauho tai oma sekoitus)
150 g margariinia tai voita (tarvittaessa laktoositonta)
ripaus jodioitua suolaa (huom! talkkunassa on jo suolaa!), tilkka jääkylmää vettä
Täyte
1 iso porkkana
1 iso palsternakka
1 pieni etikkapunajuuri
1 pieni suolakurkku
0,5 ruukullista ruohosipulia tai n. 1 dl kevät- tai kesäsipulin tai purjon vihreää osaa silputtuna
1 prk smetanaa (tarvittaessa laktoositon)
kuivattuja yrttejä
mustapippuria
Tee näin
- Yhdistä taikinan kuivat aineet ja nypi ne huoneenlämöiseen rasvaan. Sekoitajoukkoon nopeasti tilkka vettä. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin tai vedellä kostutetuin käsin. Paista piirastapohjaa 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jos reunat meinaavat tummua.*
- Raasta porkkana, palsternakka, punajuuri sekä suolakurkku.
- Kuullota porkkana- ja palsternakkaraastetta hetken levyllä, kunnes ne ovat hieman kypsyneet.
- Sekoita joukkoon punajuuri- ja suolakurkkuraaste.
- Silppua sipulit hienoksi. Ruohosipulin voi taitella mukiin ja leikata keittiösaksilla pieneksi. Sekoita sipulihake kasvisten joukkkoon.
- Lisää smetana, yrtit ja mustapippuri. Suolaa ei tarvita, sillä suolakurkku ja smetanan happamuus riittää antamaan makua.
- Levitä täyte esipaistetun piiraspohjan päälle.
- Paista noin 20-25 minuuttia. Jos piiras alkaa tummumaan reunoilta, laita leivinpaperi piirakan päälle.
- Tarjoile raikkaan salaatin kera!
*Moni resepti neuvoo laittamaan leivinpaperia piiraspohjan päälle ja esim. kuivia herneitä painoksi, jotta piiras pysyy muodossaan. Itse ohitan tämän vaiheen aina. Etenkin tässä piirakassa se on melko turhaa, sillä täyte on kiinteää ja mahtuu kyllä vuokaan.
Vegaanin versio
Valitse rasvaksi vegaanista margariinia. Smetanan voit korvata kotitekoisella vegaanismetanalla.
0,5 dl maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl vegaanista margariinia
1 rkl valkoviinietikkaa
sipaus jodioitua suola
- Aja sileäksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää halutessasi happamuutta lisäetikalla.
Vinkin löysin Vegaanin versio – blogista. Kokeilin yhden version piiraasta tehdä tällä ja toimi hyvin!
Nätimpi punajuurikuva täältä.