siemennäkkileipä

Herkkukrakkerit on monen reissun pelastus, sillä ne on helppo ottaa mukaan. Yleensä FODMAP-ystävällisen ruokavalion eväät kun on jotain makeaa (sopivat hedelmät, kaura- ja soijajuomat jne.) ja siksi nämä raksut ovat kivaa vaihtelua. Moni pähkinäallergikko pystyy syömään siemeniä ongelmitta, mikä puoltaa niiden käyttöä entisestään.

Hunajaa suosittelen välttämään FODMAP-rajoituksen aikana, koska se sisältää fruktoosia, mutta kun lähdetään ruokavaliota laajentamaan, kannattaa sen sopivuus kokeilla. Suurin osa kestää fruktoosia kohtuullisia annoksia. Käytännössä tarjoittaa sitä, että hunajalla voi maustaa teen tai taikinan ja hedelmiä voi syödä, kunhan ei ahnehdi kerralla yhtä tai kahta enempää.

Olen itse ihan fruktoosi-intolerantiksi todettu (hengitystesteillä Monashissa harjoittelussa ollessani), mutta käytän hunajaa makeuttajana. Sen sijaan mehut eivät tunnu hyvältä ja niistä tulee vatsaoireita. Käytännössä mehut ovatkin ainoa todellinen probleema, jos sattuu olemaan fruktoosi-intolerantikko.

Ruokavaliot: valinnoilla gluteeniton, kasvis

Puoli uunipellillistä

5 dl isoja kaurahiutaleita (keliaakikoille gluteenittomia hiutaleita, esim. Puuppolan Aitokaura, koska sopivan karkea)

0,5 dl kuorellisia seesaminsiemeniä

0,5 dl pellavan- ja kurpitsansiemeniä

0,5 dl auringonkukansiemeniä

2 rkl hunajaa tai siirappia

ripaus anista, fenkolia tai murskattuja korianterinsiemeniä

2 dl kiehuvaa vettä

Tee näin

Sekoita ainekset keskenään ja seisota 0,5-1 h. Painele uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 °C:ssa noin 40 minuuttia ja pidä sen jälkeen jälkilämmössä. Murra levy sopiviksi paloiksi.

Tarjoile erilaisten tahnojen, kypsytettyjen juustojen ja kasvisten kera.

Dippien ja tahnojen reseptejä luvassa pian!