11050654_10152744189715800_1629334257893728028_n

Koristele kumkvaateilla tai appelsiinilohkoilla ja rouhitulla tummalla suklaalla. Herkullisia kakkuhetkiä!

 

Alkuperäinen ohje on ihanan Natalie Nottin kirjasta The low FODMAP cookbook. Tapasin Natalien, kun olin Australiassa Melbournessa perehtymässä FODMAP-ruokavalioon ja -tutkimukseen. Hän pitää myös yhtä ensimmäisistä (liekö ollut ihan se eka….?) FODMAP-blogia osoitteessa lowfodmap.com . Natalien kirjaan päätyneet reseptit on tarkastettu Monashin yliopistossa, eli ne on varmasti sopivia FODMAP-ruokavalioon.

Omaan versioon korvasin osan mantelijauhoista kuorellisilla seesaminsiemenillä. Alkuperäisessä ohjeessa on melkoisesti tuota mantelia ja koska mantelia suositellaan syötäväksi melko pieni annos kerrallaan (10 kpl), ajattelin hieman keventää FODMAP-saantia. Just in case, vaikka aika herkkävatsa saa olla, jos 10 ja 15 mantelin eron erottaa! 😀 Plus sen takia, että seesaminsiemenet ja appelsiini ovat mielestäni erinomaisen hyvä kombo.

Leivonnassa tykkään käyttää keittiövaakaa (muutenhan inhoan vaakoja… ), jolloin ei tarvitse niin miettiä, miten eri mittayksiköt menee. Australiassa on omat mittansa, joten siksi tässäkin on ilmoitettuna nuo grammat.

Suosin leivonnassa luomu ja vapaana kasvaneiden kanojen munia eettisistä syistä.

Ruokavaliot: Kasvis, valinnoilla laktoositon, gluteeniton, jauhoton

8-10 annosta

Appelsiinikerros

1 iso appelsiini (mielellään luomu, koska keitetään ja käytetään kuorineen)

3 luomu kananmunaa

n. 2,5 dl (110 g) hienonnettuja manteleita

n. 1,25 dl (110 g) sokeria

0,5 tl leivinjauhetta

Suklaakerros

110 g tummaa suklaata (laktoositon)

2 rkl espressoa tai muuta tummaa kahvia

65 g voita

reilu 0,75 dl (75 g)  sokeria

vajaa 2 dl hienonnetuja manteleita

2 kananmunaa, eroteltuna keltuaisiin ja valkuaisiin

 

Tee näin

Appelsiinikerros

  • Laita appelsiini kylmään veteen ja keitä 2 tuntia. (Kannattaa keittää kerralla useampi appelsiini ja pakastaa toista kertaa varten ylimäärä.) Anna jäähtyä, hienonna karkeasti ja poista siemenet.
  • Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperisuikaleet ja kiinnitä vuoka. Voitele reunat voilla ja ripottele reunoille seesaminsiemeniä. Leivinpaperisuikaleet on helppo poistaa kypsän kakun alta.
  • Laita pilkottu appelsiini, kananmunat, sokeri ja leivinjauhe monitoimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista. Voit myös vispata seoksen käsin isossa kulhossa. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan.

Suklaakerros

  • Pilko suklaa ja laita suklaapalat esimerkiksi metalliseen kulhoon vesihauteen ylle. (Kiehuvaa vettä kattilaan ja metallikulho sen ylle.  Levyn ei tarvitse olla päällä, kun vesi on kiehuvan kuumaa.) Lisää joukkoon kahvi.
  • Kun suklaa on sulanut, lisää joukkoon voi paloina ja sokeri. Sekoita, kunnes seos on tasaista ja sokeri on sulanut joukkoon.
  • Nosta seos vesihauteen päältä ja sekoita joukkoon jauhetut mantelit ja kehyesti vispatut kananmunan keltuaiset.
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  • Nostele valkuaisvaahto jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon.
  • Nostele suklaakerros varovasti pieninä nokareina appelsiinikerroksen päälle.

Paistaminen

  • Paista kakkua 50-60 minuuttia (vuoan koosta riippuen; itselläni on pienet irtopohjavuoat, joten vähempi riittää). Kokeile kypsyyttä cocktail-tikulla. Tikkuun ei tulisi jäädä appelsiinikerroksen muruja. Suklaakerros saa sen sijaan jäädä löysäksi.
  • Jäähdytä kakku vuoassa.
  • Irrottele reuna veitsen avulla ennen vuoan avaamista. Näin kakku pysyy kauniimmin koossa.
  • Tarjoile sellaisenaan tai tomusokerilla kuorrutettuna.