Näiden lettujen tai pihvien – miksi niitä nyt haluaa kutsua – inspiraatio on Rachel Khoon herne-maissifritterit. Yleensä kokkaan aika rennosti ja tämänkin reseptin bongasin välillä Helsingin keskusta-Leppävaara, kun olin jo matkalla kauppaan ja kokkaamaan ystäväni kanssa. Olen suuri Rachel Khoo – fani, koska ruokaohjeissa on monesti joku kiva pikku kikka ja toisaalta maut ovat selkeitä ja ruokaohjeet eivät ole liian monimutkaisia.
Lettujen kanssa oli tarjolla paistettua turskaa (MSC-merkittyä, saa Lidlistä) ja ystäväni Alexandran currykastiketta, jonka yksinkertainen resepti myös ohessa, sekä tietysti raikasta salaattia.
Maissi on Monashin yliopiston FODMAP-määrityksissä havaittu sisältävän jonkin verran FODMAP-yhdisteitä, lähinnä galakto-oligosakkarideja ja sorbitolia. Kertaannokseksi suositellaan puolikasta tähkää. Tässä reseptissä maissin määrä on pieni ja se jakautuu useille annoksille. Jos kuitenkin innostuu syömään suuremman määrän kerralla, ei kannata ihmetellä, jos maha- ja suolisto-oireilevat.
Ruokavaliot: kasvis, gluteeniton
Neljälle (8-10 lettua)
1 pieni kesäkurpitsa
3 luomukananmunaa
3 rkl riisijauhoa
n. 0,5 tl jodioitua suola
mustapippuria
60 g raastettua juustoa tai fetaa
0,5 prk maissinjyviä (125 g)
1 chili silputtuna hienoksi (tai saman verran erivärisisitä chileistä)
3 kesäsipulin vihreää vartta silputtuna hienoksi
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna hienoksi
1/2 tl leivinjauhetta
kookosöljyä, 60 % margariinia, voita tai öljyä paistamiseen
Tee näin
Soseuta kesäkurpitsa ja kananmunat tehoseittimella tasaiseksi massaksi. Kaada seos laakeaan kulhoon ja sekoita joukkoon riisijauhot. Lisää muut ainekset ja nosta massa jääkaappiin tekeytymään 30 minuutiksi. Paista pannulla rasvassa keskilämmöllä kauniin ruskeiksi.
Currykastike letuille (tai kanalle tai ihan mille vain!)
1 prk kaurakermaa (esim. Oatly)
maun mukaan currya, paprikaa, suolaa ja pippuria
Tee näin
Keitä pienessä kattilassa kaurakermaa ja lisää mausteita oman maun mukaan. Runsas kuivatun paprikan määrä tuo kastikkeeseen kivaa purevuutta!