FODMAP-blogissa on ollut hyyyyyyvin hiljaista, mutta sille on kyllä mielestäni aika hyvä selitys. Ruokaohjeita on kyllä kehitetty, mutta ne ovat päätyneet FODMAP-kirjan kansiin eivätkä blogiin. Otavan kustantama Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon on piti ilmestyä tammikuussa 2016, mutta onpa tuo jo tilattavissa monesta paikasta. Kirjasta lisää täällä.
Tänne blogiin ajattelin laittaa muutaman sanasen siitä, miksi halusin kirjoittaa kirjan.
Tuttua juttua
Olen itse kärsinyt vatsavaivoista (oikeasti pitäisi puhua suolistovaivoista) pienestä pitäen. Tutkimukset, verikokeet ja lukuisat lääkärikäynnit ovat siivittäneet elämääni ala-asteelta lähtien. Varsinaisesta ärtyvästä suolesta voidaan kenties alkaa puhumaan opiskeluvuosista lähtien. Tosin mitään virallisia papereita en ole ikinä nähnyt, enkä siis tiedä, minkä diagnoosin olen saanut. Iso osa elämästäni on siis vierähtänyt sohvan pohjalla ja vessassa. Onneksi nykyisin on toisin.
Omakohtaisten kokemusten takia halusin tehdä kirjan, joka ei ole pelkkä tietokirja, vaan siinä on myös valotettu niitä tuntemuksia, joita ärtyvän suolen kanssa eläessä tulee vastaan. Ehkä kirjasta saa vertaistukeakin omille kokemuksilleen.
Uskon, että terveydenhuollon hoitohenkilökunnalle voisi olla hyvä kuulla potilasnäkökulmaa, sillä ärtyvän suolen oireita vähätellään edelleen, vaikka kyseessä on erityisen paljon elämänlaatua heikentävä vaiva.
Apua selkeällä suomen kiellä
Mutta eipä silti: kirja ei perustu pelkkiin omiin kokemuksiin. Omat vaivat, niihin kyllästyminen ja määrätietoinen päätös löytää apua, ovat vieneet minut perehtymään vatsan ja suoliston oireiden syihin ja hoitoon Englantiin ja Australiaan asti. Englanninkielisiä kirjoja, ruokaohjeita ja avoimia tutkimuspapereita onkin tullut viime vuosina reippaaseen tahtiin. Oireiden hallintaan käytettävä FODMAP-ruokavalio on valloittanut maailmaa vauhdilla. Syystä että se toimii.
Suomenkielistä materiaalia sen sijaan on niukahkosti ja siksi halusin ehdottomasti paketoida tietotaitoni – ja kokemukseni – kirjoihin ja kansiin äidinkielelläni. Yritys oli kova, että kieli on sellaista, että ei tarvitse omata ravitsemustieteen tai lääketieteen tutkintoa sitä ymmärtääkseen. Palautetta odotan jännityksellä, onnistuinko tässä.
Työ opettaa
Kirja olisi aika heikoilla kantimilla, jos se perustuisi vain omiin kokemuksiini ja tutkimuspapereihin. Olen oppinut potilastyössä asiakkailtani hurjan paljon ja saanut ymmärrystä siihen, miten moniulotteinen (tai monimutkainen, miten sen nyt ottaa) tila ärtyvän suolen oireyhtymä on.
Nämäkin kokemukset näkyvät kirjassa ja olivat yksi tärkeä motiivi mahdollisimman monipuolisen kirjan kirjoittamiseen. Kaikkea ei mitenkään ehdi käymään läpi vastaanotolla ja siksi toivon, että kirja antaa myös omille asiakkailleni vielä jotain ekstraa. Otsikon termi “FODMAP-kirja” on siksi ehkä vähän harhaanjohtava, vaikka toki ruokavaliosta paljon juttua kirjassa onkin.
Nettitieto hämmentää
Ei ole mikään salaisuus, että koska itse kärsin ärtyvästä suolesta haluan seurata aiheeseen liittyviä nettiryhmiä. Tuotetietouden ja vertaistuen (kerrankin paikka, jossa kaikki arvostaa vessahuumoria) lisäksi olen oppinut hahmottamaan, mitkä asiat kaipaavat selkeyttämistä.
Hämmennystä voi lisätä erityisesti se, että ärtyvän suolen oireilu on todella yksilöllistä, vaikka taustamekanismit voivat olla samankaltaisia.
Selkeyttä
Kustannustoimittajani Päivi Syrjänen sanoi kirjan työstämisvaiheessa, että yhteen kirjaan ei mitenkään mahdu kaikkea aiheeesta ja näin tietysti on tässäkin tapauksessa. Lisäksi suoliston salat ovat selvenemässä vähitellen ja tieto päivittyy ja tarkentuu ajan myötä. Jos olisin kirjoittanut kirjan vasta viiden vuoden päästä, siinä todennäköisesti olisi osittain eri asioita. Toisaalta uskon, että moni asia olisi samaa.
Toivon kuitenkin, että kirja tuo selkeyttä ärtyvästä suolesta kärsiville, heidän läheisilleen ja terveydenhuollossa toimiville. Sillä se oli tärkein syy, miksi halusin kirjan kirjoittaa.
P.S. Blogissa tullaan näkemään lisää ruokaohjeita tulevaisuudessa! Kehitystyöt ovat alkaneet. 😉