Vuodenvaihde lähestyy vauhdilla. Siihen voi valmistautua hommaamalla itselleen Satokausikalenterin, jossa mukana myös FODMAP-merkinnät. Näin saat suolistoystävällistä kasvista, marjaa ja juuresta pöytään silloin kun se on parhaimmillaan.

Yrteillä saa myös makua ja terveyttä ruokaan! Ne ovat käytännössä kaikki sopivia FODMAP-ruokavalioon. Kaikkia ei toki ole analysoitu, mutta käyttömäärät ovat sen verran pieniä, että oireita ei pitäisi tulla.

Ravitsemussuositukset kannustavat syömään ainakin puoli kiloa, eli noin kuuden kourallisen verran, kasvista, hedelmää ja marjaa. Oma suositus on tätä suurempi, etenkin, jos kärsii ummetuksesta tai sekamuotoisesta ärtyvästä suolesta. Maissa, joissa kuitua saadaan jopa 30-100 g (ei ole liikaa nollia!) päivässä ei juuri suolentoiminta probleemista kärsitä. Se, että Suomessa kuidun saanti on suurempaa kuin monessa muussa länsimaassa, ei vielä tarkoita, että se olisi välttämättä fysiologisella tasolla.

Kasviksista, hedelmistä, marjoista, juureksista ja yrteistä saadaan kuidub lisäksi muitakin terveydelle välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Ruoasta nämä yhdisteet imeytyvät paremmin kuin vitamiinilisistä, joten on fiksumpaa (ja halvempaa…) saada ne ruoasta eikä pillereistä.

(Kuvassa myös ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen kirjauutuus Rouva Kasviksen parhaat. Kannattaa tutustua! Silmusalaatin idut käy myös FODMAP-ruokavalioon!)