Bloggailin Ruokamysteerit-sivustolle siitä, milloin erityisruokavaliotilaus on tarpeen ja milloin ei. FODMAP-ruokavalion tilaaminen on vielä aika haastavaa tänä päivänä, jos kyseessä on kertaluontoinen tilaisuus, kuten kokous tai juhlatilaisuus. Monen asiakkaani elämää on helpottanut se, että tutussa lounaspaikassa valmistetaan heille oma annos. Osalla taas tarve karsia ei ole niin suuri, että tarvitsisi erityisruokavaliota lounaalla, jos vaikka kotona valkkaa vähän tarkemmin suolistolle sopivaa.

Erityisruokavaliotilausten lisäksi kannustan kaikkia, muitakin kuin suoliston vaivoista kärsiviä, pohtimaan, milloin erityisruokavaliolle on tarvetta ja milloin ei. Suosittelen lämpimästi pohtimaan ensin, onko ruokavalion perusasiat kunnossa. Erityisruokavalioistakin saa paremman “tehon” tai hyödyn irti, kun ateriarytmi on itselle sopiva ja lautasmalli on mielessä ruokaa annosteltaessa.

Tämä kysymyspatteristo on kirjastani Superhyvää suolistolle! Herkkävatsaisen elämä kuntoon.

Ennen erityisruokavaliokokeiluja on fiksua käydä tämä kysymyspatteristo läpi:

  • Syönkö vähintään kuusi kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin?
  • Valitsenko viljoista täysjyväisiä vaihtoehtoja?
  • Syönkö riittävästi kuitupitoista ruokaa?
  • Onko lähes jokaisella aterialla myös hyviä kasvi- ja kalarasvoja sekä laadukkaita proteiininlähteitä?
  • Syönkö säännöllisesti (ateriaväli 3-5 tuntia)?
  • Tuleeko aterioista hyvä olo, ei liian ähky, eli ovatko annoskoot sopivat?
  • Syönkö pääosan aterioistani rauhallisesti ja huolella pureskellen kiireettömässä tilanteessa?
  • Juonko vähintään kahdeksan lasillista vettä päivässä?
  • Juonko kahvia maltillisesti?
  • Syönkö vähän tai en lainkaan sokerittomia pasteilleja tai purukumia?

Vastaus kysymyksiin tulisi olla “kyllä”. Nämä tavat kannattaa muistaa myös silloin, kun aletaan soveltaa FODMAP-ruokavaliota tai tehdä muita ruokavaliokokeiluja.